L’obra de Ràfols Casamada aterra a Mataró

L’any 2023 s’ha considerat l’Any Ràfols Casamada – Maria Girona i la Nau Gaudí és un dels espais que exposa la seva obra

Un total de 44 obres de Ràfols Casamada són les que s’exposen a partir d’avui a la Nau Gaudí de Mataró. Totes elles són de la col·lecció de Lluís Bassat, el màxim col·leccionista d’aquest artista. Aquesta mostra forma part de la commemoració del centenari del naixement de l’artista i la seva dona, la Maria Girona que, a través d’algunes entitats culturals privades, han atorgat el 2023 com a l’any que ha d’homenatjar aquests artistes barcelonins.

El crític i historiador de l’art Bernat Puigdollers és el comissari de l’Any Ràfols Casamada – Maria Girona

Creiem que ha de ser l’inici de la recuperació dels personatges: Albert Ràfols i Maria Girona. Per altra banda, és un crit d’alerta per dir que estem a punt de perdre un llegat important pel país i cal reivindicar-lo. El resultat d’aquest any és per la unió d’entitats privades que creuen en la pintura de Ràfols i que s’uneixen per fer el que les institucions no han sabut fer.

A l’exposició de la Nau Gaudí es pot apreciar l’evolució artística d’Albert Ràfols. Des de com reflexiona sobre com veu el món que l’envolta, el recorregut que fa intel·lectualment a través de conèixer poetes i pintors i, en els darrers anys, pintant bodegons i paisatges. Tot plegat amb una visió poètica i literària que el marquen en la seva personalitat i la seva obra.

Bernat Puigdollers, comissari de l’Any Ràfols Casamada – Maria Girona
A mesura que passen els anys la seva obra agafa el caire més poètic. Ell comença a escriure i pintar al mateix moment i té en paral·lel una obra literària i pictòrica. Obres que es retroalimenten i que aprofundeixen en la seva personalitat.

Al llarg de tot l’any i principis de l’any vinent hi haurà tota mena d’activitats per posar en valor la trajectòria artística d’Albert Ràfols i Maria Girona, considerats dos dels pintors catalans més destacats de la segona meitat del segle XX.

Informa: M.Gómez / M.Martí