“Jugàvem al carrer i va córrer la veu que havia esclatat una guerra”

Pitu Terra és el primer testimoni que obre el cicle de converses sobre la Guerra Civil organitzat pel Grup de Memòria Històrica de Mataró

El Grup de Memòria Històrica de Mataró engega un cicle de converses sobre la Guerra Civil amb la finalitat de recollir testimonis que van viure el conflicte bèl·lic i conscienciar així als mataronins sobre la tragèdia d’una guerra.

Pitu Terra i Albert, nascut el juny de l’any 1930 al carrer del Sac de Mataró, ha obert el cicle aquest divendres a l’antiga Presó. La seva mare va morir durant la República i el seu pare treballava al gas, era membre del sindicat de la CNT i formava part del Comitè de l’empresa. Quan va començar la guerra, Terra va viure els fets ocorreguts a la ciutat amb gran intensitat. Als seus 93 anys i amb una memòria prodigiosa, encara avui recorda l’entrada dels nacionals a la ciutat i la repressió de la postguerra.

Pitu Terra i Albert, testimoni de la Guerra Civil: "El 27 de gener era el dia que van entrar els nacionals. Abans d'arribar a Mataró els republicans van tirar el pont de la Riera d'Argentona a terra, per entrar a Mataró van tenir força feina. Hi havia molta gent que esperava que entressin per veure els seus. Jo i les meves dues germanes estàvem allà als jutjats d'ara. Quan van arribar, hi havia tota una filera de tancs petits i els van metrallar. Nosaltres ens vam estirar a la paret i no va passar res. Després van anar cap a l'Ajuntament i un senyor va dir un discurs, va dir que ja estàvem alliberats."

Totes les converses tindran lloc a l’antiga Presó per reivindicar l’edifici com un espai de memòria per a la ciutat.