Jordi Rovira publica "No serà fàcil", biografia de Joana Biarnés

El periodista mataroní explica a l'Entrevista de Mataró Ràdio que el llibre 'és la història d'una persona, però també la crònica d'un país'. Biarnés (1935-2018) va exercir de fotoperiodista en una professió que fins llavors era exclusivament masculina.

El periodista Jordi Rovira, amb un exemplar del llibre "No serà fàcil"
El periodista Jordi Rovira, amb un exemplar del llibre "No serà fàcil"

El periodista mataroní Jordi Rovira publica el llibre "No serà fàcil. Joana Biarnés, una fotògrafa en un món d'homes", editat per La Campana. Es tracte de la biografia de la fotoperiodista nascuda a Terrassa el 1935. Biarnés va morir el 2018, quan Rovira estava treballant amb ella per escriure aquest llibre que explica la vida i trajectòria d'una dona que es va obrir pas professionalment en un món que fins llavors es considerava exclusivament d'homes.

JORDI ROVIRA, periodista
El seu pare, era fotògraf d'esports, de cap de setmana, a la comarca del Vallès i feia algunes coses a Barcelona. I ella va començar amb ell i, com que ella va tenir un problema al camp de Les Corts, que la gent la xiulava i li deien de tot, el seu pare li va dir: "Si vols continuar, això no serà fàcil, jo no hi seré sempre per estar al teu costat". I ella va haver de prendre la decisió de si seguir, si continuar fent fotos o si veure's vençuda pels prejudicis de l'època. I va ser seguir.

La idea d'escriure la biografia de Joana Biarnés va néixer a partir del documental que Jordi Rovira, amb Òscar Moreno i Xavier Baig van realitzar l'any 2015 explicant la història de la fotoperiodista. Segons Rovira, el llibre és la història d'una persona, però també la crònica d'un país.

JORDI ROVIRA
Llavors, la Joana té moltes cares. Té la cara d'una emprenedora, d'una dona pionera, té la cara d'una fotògrafa. És una persona que va veure des de la primera fila i va retratar la crònica d'un país, que és en el fons el que és el llibre, Que té molt material inèdit, molta cosa que no va sortir en el documental. Hi ha moltes històries que havien quedat al tinter i moltes que he anat trobant després. I al final, el 80 ó 90% és inèdit. I és com tancar una història que va començar amb el documental i s'acaba amb el llibre.

Joana Biarnés va començar com a fotoperiodista esportiva, però després va treballar tots els camps. Pel seu objectiu van passar personatges com els Beatles, Orson Wells, Roman Polanski i molts altres.

JORDI ROVIRA
Perquè clar, estem parlant del franquisme, de la censura, de les noves tendències de la moda, que ella la fotografia, a la Mary Quant. Les noves tendències musicals. Ella fotografia Los Brincos, Los Bravos, està amb els Beatles. Llavors és música, moda, algun tema de política, escàndols al voltant del franquisme, famosos.

La presentació del llibre a Mataró tindrà lloc dilluns a Dòria Llibres.