Joan-Lluís Lluís alerta del risc a desaparèixer que pateix el català

Un homenatge i un missatge d’alerta. L’escriptor i Premi Sant Jordi 2017 de novel·la Joan-Lluís Lluís, un dels caps de cartell de l’actual panorama literari, ha aterrat a Mataró quatre dies abans de Sant Jordi per pronunciar la conferència institucional de la Diada: “El ball de les cinc mil llengües”. L’autor de “Jo sóc aquell que va matar Franco” començava amb un conte aborigen australià, un mite fundador sobre el primer poble parlant. Un inici amable que amagava missatges i sentències. Lluís alerta que la desforestació lingüística és una realitat i que només hi ha dos tipus de llengües que se’n poden salvar: les que compten amb demografies molt potents i les que tenen un estat que les defensa. Per això afirma que el bilingüisme oficial no funciona i que el català està en risc.

Una predicció més aviat pessimista que anava precedida d’un homenatge a la diversitat lingüística i un elogi als qui la preserven. Tot plegat, una qüestió de fidelitat, segons l’autor, que considera essencial abordar la situació amb atenció, prudència i respecte. Tot i això, recorda amb fermesa que les llengües pertanyen a qui les parla i no als estats.

Joan-Lluís Lluís ha lloat les llengües com a cosa extraordinària al llarg de l’acte, organitzat per Òmnium Maresme i l’Ajuntament de Mataró, que dona el tret de sortida institucional a la Diada de Sant Jordi.

 

Informa: L.Cera