Joan Ametller publica 'Parra', inspirada en el robatori Caixa Laietana de 1998

L'autor inventa una conxorxa de poders fàctics que financen un partit d'extrema dreta a partir del botí del robatori. A l'obra hi surten diversos espais de Mataró.

Joan Ametller, autor de la novel·la negra "Parra", a la plaça del Tecnocampus
Joan Ametller, autor de la novel·la negra "Parra", a la plaça del Tecnocampus

L'economista mataroní jubilat, Joan Ametller, va aprofitar el temps del confinament per escriure una novel•la negra, un gènere que l'apassiona i del qual en dirigeix un club de lectura a Dòria Llibres. L'obra porta el nom del personatge protagonista: "Parra".

JOAN AMETLLER, escriptor.
Parra és un exlegionari del barri de Rocafonda, delinqüent, però amb un codi ètic de delinqüència molt propi i molt estricte i que una sèrie de personatges foscos el contracten per anar a fer un robatori a les caixes de seguretat d'un banc de Mataró.

Els personatges foscos són els poders fàctics representats per un cardenal pederasta, un militar franquista, un empresari, un polític i un banquer que volen robar els diners per crear un partit d'extrema dreta. I el robatori real en que s'inspira la novel•la és el de la cambra cuirassada de la seu central de Caixa Laietana de la plaça de l'Ajuntament durant la Setmana Santa de 1998. Ametller canvia el nom de l'entitat i l'època de l'any.

JOAN AMETLLER
Jo m'inspiro en aquest robatori, però a partir d'aquí me l'invento. El banc li dic el Banc de Crèdit del Maresme i en comptes de Setmana Santa el situo durant les Santes, que també és una època d'un pont i que també hi ha el rebombori perquè la remor que puguin fer no se senti massa des de fora. 

L'acció de la novel•la "Parra" té com a escenari literari diversos indrets i personatges de la ciutat de Mataró, des de la basílica de Santa Maria al Port passant pel Bar Iluro o el barri de Rocafonda. Editada per Llibres del Delicte, l'obra està sent un èxit de vendes a diverses llibreries de Mataró.