Giménez guanya el Premi Iluro amb una obra sobre el franquisme a Mataró

Aquest és el quart Premi Iluro de l’historiador mataroní, qui també ha estat reconegut amb dos accèssits

Foto: Fundació Iluro

Joan Giménez Blasco guanya el Premi Iluro 2021, amb el treball 'El primer franquisme a Mataró, 1939-1950'. Una obra sobre els primers anys del franquisme a la ciutat. Aquest és el quart Premi Iluro de l'historiador mataroní, qui també té dos accèssits. Giménez ha explicat que "amb aquest treball intenta dibuixar el que havia passat durant els primers 10 anys del franquisme: el pacte de la fam, la repressió sistèmica, la precarietat o la pobresa..."

Giménez Blasco ja havia guanyat el Premi Iluro en tres edicions anteriors a aquesta: el 2000, 2012 i 2018. L’última vegada, fa tres anys , ho va fer amb un treball que, en aquest cas tractava la situació que es va viure a la capital del Maresme just després de la Guerra Civil. El treball portava per títol ‘Mataró 1939-1945, La repressió – Paisatge humà després d’una guerra’.  L’historiador també va guanyar dos accèssits els anys 1983 i 2004.

La 63a edició del premi ha tingut lloc a l'Ateneu Centre Cultural. El President de la Fundació Iluro, Pere Carles, ha donat importància al fet que es torni a celebrar una gal•la del premi amb normalitat després de la Covid.

Durant l’entrega de premis el president del jurat, Joaquim Nadal, ha destacat les 63 convocatòries i els 85 volums publicats fins al moment que són, diu, un fonament per la historiografia catalana sense parangó. L’alcalde de Mataró, David Bote, també ha reivindicat el premi. Assegura que els guardons reconeixen la història i permeten veure com la ciutat de Mataró es transforma i té un objectiu de futur.