Els Pastorets, 40 anys com a Patrimoni Cultural de Mataró

L’Ajuntament i la Sala Cabanyes van signar el protocol que declarava aquesta distinció el 16 de setembre del 1981

Aquest dijous es celebren quaranta anys del reconeixement dels Pastorets de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’Ajuntament i la Sala Cabanyes van signar el protocol que declarava aquesta distinció el 16 de setembre del 1981, quan els Pastorets ja tenien seixanta-cinc anys d’història.

El document que es va signar aquell dia, aprovat prèviament pel Ple, reconeixia la singularitat dels Pastorets de Mataró com a espectacle, el rigor en l’execució del muntatge, els seus valors culturals i tradicionals i la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-lo viu a la ciutat any rere any.

La distinció dels Pastorets com a Patrimoni Cultural va ser fruit d’un acord entre l’Ajuntament de Mataró –amb el socialista Joan Majó com a alcalde – i la Sala Cabanyes. El consistori es comprometia a patrocinar l’espectacle i l’entitat, a fer-ne un total de deu representacions a l’any per garantir-ne la continuïtat. 

I és que a principis dels anys vuitanta la continuïtat dels Pastorets no estava garantida per manca de recursos. Però a partir d’aquell reconeixement, la situació va començar a canviar, igual que el muntatge. Així, es va revisar el text adaptat per Ramon Pàmies, s’hi van afegir algunes escenes i es van renovar diversos decorats. I tot per millorar un espectacle que quaranta anys després encara es representa. Per cert, el cartell del 1981 va ser obra de l’artista Manuel Cuyàs i Duran, pare del periodista mataroní Manel Cuyàs. 

Informa: B. Doñate