Els mataronins Yumitus Hernández i Gerard Nieto posen el punt final al Nosaltres

Rumba i jazz van sonar ahir al damunt de l'escenari del Pati de Can Marchal, testimoni d'una edició 2021 que ha portat a la capital del Maresme grans artistes com The Tyets, Ebri Knight, Suu, Ariox o Pi de la Serra

El Festival Nosaltres, va viure ahir la seva darrera nit d'estiu d'aquesta edició. Ho va fer com no podia ser d'altra manera amb accent mataroní de qualitat i amb una de les millors propostes musicals que es pot trobar a l'escena catalana del moment.

I és que el jazz i la rumba es van fusionar ahir al damunt de l'escenari del Pati de Can Marchal, de la mà de dos dels músics més referencials en els seus respectius estils, Yumitus Hernández i Gerard Nieto.

Per una banda, Yumitus, s’ha fet un nom en la música llatina amb la seva pròpia banda la Yumi Gipsy Band, un grup de salsa reconegut pels seus ritmes tropicals nascuts a partir de les arrels de la rumba catalana. Un estil que va heretar no tan sols del seu tiet, el llegendari Peret, sinó també d'altres grans rumberos com Gato Pérez, que el va fer debutar en el món de la música quan només tenia 16 anys. Per la seva part, Nieto, és pianista i compositor i tot i formar-se en música clàssica la seva devoció per altres estils com el blues o el jazz l'ha portat a ser considerat com un dels grans reclams de les Big Bands actuals d'arreu del país.

Amb tots dos en escena i acompanyats de Joan López a la percussió i Queralt Camps al contrabaix, el quartet va fer vibrar al públic mataroní, expectant des del primer minut de la nit, amb un repertori farcit de boleros i balades clàssiques portades ara al terreny de la salsa i el jazz. Tampoc va deixar de delitar als espectadors amb el trepidant virtuosisme propi d'aquest estil. Els músics van demostrar sobre l'escenari un gran enteniment fet pel qual ells mateixos ja es plantegen allargar el projecte, primer en forma de disc i després amb un enregistrament audiovisual d'un futur concert. 

Seguint el tarannà del qual ha estat el festival al llarg de l'estiu, però, la nit no tan sols va oferir música. Abans es va poder gaudir, primer, d'un espectacle de titelles, inspirat en l'imaginari de l'italià Gianni Rodari, i, després, de la nova coreografia de dansa contemporània de la també mataronina, Maria Garriga, que a través d'un solo de dansa de gran intimitat va fer reflexionar al públic sobre el trajecte que experimenten les dones en la maternitat.

Després de dos mesos sencers d'estiu, el festival posa el seu punt final a una edició que no ha perdut l'esperit que el va fer néixer l'any passat: Combatre la pandèmia, aproximant la cultura a la ciutat. Es tracta, com va reivindicar ahir el codirector del Nosaltres, Eloi Aymerich, d'un miracle enmig de la pandèmia. L'organització també va confirmar que es faria tot el possible per reviure una tercera edició del festival l'any que ve.