Els arxius de la ciutat mostren els documents i les estances menys conegudes

L’Arxiu Municipal, el Comarcal i el de Santa Maria van obrir les seves portes aquest dissabte amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. Una jornada que va servir per mostrar alguns dels documents custodiats tan a Can Palauet com al Museu Arxiu de Santa Maria, però també les particularitats que guarden els dos edificis. Nico Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria, destaca la importància d’obrir les portes als mataronins per poder mostrar algunes de les estances que habitualment estan tancades al públic. Unes portes obertes que van anar acompanyades de documentació que conserva el Museu Arxiu com cartells, numismàtica o els arxius de la parròquia. Els que més es consulten, però, en el dia a dia de la institució són els llibres de baptisme.

Seguint la mateixa filosofia de mostrar el seu dia a dia, l’arxiu municipal i el comarcal van explicar als visitants totes les tasques que realitzen des de la classificació fins la conversació, passant per la descripció, catalogació, neteja, tractament o la restauració. Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, assegura que tot respon a un únic objectiu: preservar la nostra identitat i actuar com elements de reparació històrica.

En motiu del Dia Internacional dels Arxius, es va donar el tret de sortida als actes del centenari del Forn de Vidre amb trobada de vidriers i xerrada del doctor de la UAB Martín Iturralde, guanyador de la beca Joan Peiró, sobre la història de l’empresa. Aquest és un dels aniversaris que celebrarà l’Arxiu Comarcal l’any vinent, juntament amb els 600 anys de la constitució municipal de l’Ajuntament de Mataró i els 375 de la fundació de l’Hospital.

 

Informa: S.Ruiz/ L.Cera/ E.Andres