El segle XVI, punt de partida del subministrament municipal d'aigua

Rafael Montserrat, autor del llibre "El subministrament d'aigua a Mataró" explica a l'Entrevista de Mataró Ràdio que durant el segle XVI l'aigua de Valldeix feia moure els molins de blat i després es feia arribar a les cases de Mataró

Rafael Montserrat, durant l'entrevista de Mataró Ràdio
Rafael Montserrat, durant l'entrevista de Mataró Ràdio

Rafael Montserrat, exdirector d'Aigües de Mataró, és l'autor del llibre "El subministrament d'aigua a Mataró". N'ha parlat avuia l'entrevista de Mataró Ràdio i ha fet referència a tres grans moments que determinen l'arribada d'aigua a la ciutat. El primer amb l'aigua de Valldeix el segle XVI, el segon amb aigua arribada d'Argentona el segle XIX i un tercer l'any 1968 amb l'arribada de l'aigua del Ter. Montserrat ha explicat amb detall com l'aigua del primer transvasament servia per moure molins de blat i l'aigua sobrant es distribuïa a les cases de Mataró.

RAFAEL MONTSERRAT, autor "El subministrament d'aigua a Mataró".

En aquella època no hi havia electricitat ni màquines de vapor, l'única cosa que hi havia era la força hidràulica que era la que feia anar els molins. I els mataronins havien d'anar a moldre el blat allà. Una vegada s'ha omplert una bassa i aquesta ha fet moure una roda, aquesta aigua va avall. I aquesta aigua havia de passar per un lloc o altre i per això a Mataró hi ha una cosa que en dèiem el Rec del Molí. Aquesta aigua que passava per aquí era absurd llençar-la i l'Ajuntament va començar a comercialitzar per hores i per dies a la setmana. Quan el molí funcionava et donaven un forat d'aigua d'una mida i havies de pagar un tant. I hi ha registres històrics en que hi ha la llista del que pagaven i dels que no pagaven i els anaven a tancar l'aigua.