Rafael Montserrat, autor del llibre "El subministrament d'aigua a Mataró" explica a l'Entrevista de Mataró Ràdio que durant el segle XVI l'aigua de Valldeix feia moure els molins de blat i després es feia arribar a les cases de Mataró

Rafael Montserrat, exdirector d'Aigües de Mataró, és l'autor del llibre "El subministrament d'aigua a Mataró". N'ha parlat avuia l'entrevista de Mataró Ràdio i ha fet referència a tres grans moments que determinen l'arribada d'aigua a la ciutat. El primer amb l'aigua de Valldeix el segle XVI, el segon amb aigua arribada d'Argentona el segle XIX i un tercer l'any 1968 amb l'arribada de l'aigua del Ter. Montserrat ha explicat amb detall com l'aigua del primer transvasament servia per moure molins de blat i l'aigua sobrant es distribuïa a les cases de Mataró.
RAFAEL MONTSERRAT, autor "El subministrament d'aigua a Mataró".
En aquella època no hi havia electricitat ni màquines de vapor, l'única cosa que hi havia era la força hidràulica que era la que feia anar els molins. I els mataronins havien d'anar a moldre el blat allà. Una vegada s'ha omplert una bassa i aquesta ha fet moure una roda, aquesta aigua va avall. I aquesta aigua havia de passar per un lloc o altre i per això a Mataró hi ha una cosa que en dèiem el Rec del Molí. Aquesta aigua que passava per aquí era absurd llençar-la i l'Ajuntament va començar a comercialitzar per hores i per dies a la setmana. Quan el molí funcionava et donaven un forat d'aigua d'una mida i havies de pagar un tant. I hi ha registres històrics en que hi ha la llista del que pagaven i dels que no pagaven i els anaven a tancar l'aigua.