El Recercat guardona el Museu Arxiu de Santa Maria per la seva tasca i trajectòria

El Museu Arxiu de Santa Maria (MASMM) serà guardonat aquest dissabte pel Recercat, els premis impulsats per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) que reconeixen la tasca realitzada en el món dels centres d’estudis. El premi arriba després que l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Centre d’Estudis Argentonins i el Centre d’Estudis Vilassarencs havien proposat la nominació del Museu Arxiu mataroní, i entitats i persones a títol individual també hi donaven suport. El Museu Arxiu s’emporta el premi, doncs, en la categoria d’entitat per la seva llarga trajectòria i per la promoció de la investigació històrica i la difusió cultural a través d’exposicions, publicacions i sessions d’estudi.

Els inicis del Museu Arxiu es remunten a l’any 1946 amb l’arxiver Lluís Ferrer i Clariana. Amb la mort d’aquest però, un equip liderat per Manel Salicrú i Rafael Soler reprèn totes les tasques fetes, i és aquesta nova etapa, la que fa néixer un nou plantejament pel Museu Arxiu. Així doncs, Museu, Arxiu i Centre d’Estudis Locals, emprenen també una nova tasca de promoció de la investigació i difusió cultural especialment en el camp de la història, les ciències socials, el patrimoni cultural i natural, etcètera.

A Catalunya hi ha 335 centres o entitats d’estudi com el Museu Arxiu de Santa Maria. El mataroní forma part de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC)  que conjuntament amb l’IRMU i la Generalitat de Catalunya organitzen la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana. Aquesta jornada, en la sessió de dissabte, 4 de maig, lliurarà el guardó al Museu Arxiu al Paranimf de la Universitat de Cervera a dos quarts de dues del migdia.

Informa: M.Gómez / B.Doñate