El periodista Joan Safont presenta “Greuges i Desgreuges. El debat Catalunya-Espanya a la premsa”

“Greuges i Desgreuges. El debat Catalunya-Espanya a la premsa”, és el títol del darrer llibre de Joan Safont. L’escriptor mataroní ha elaborat un recull d’una quarantena d’articles històrics des del segle XIX, a finals del 1800, fins el 2010 per posar en context la relació entre Catalunya i Espanya, un tema que Safont considera de màxima actualitat. Per això, l’escriptor assegura que cal entendre el passat i buscar els seus orígens, perquè aquesta és la clau per explicar la dimensió del procés. De fet, es tracta d’un recull que vol ajudar a entendre el debat actual a través de la reflexió.

Del primer catalanisme a l’actualitat, aquesta ha estat la feina de Safont. Reunir un gruix d’articles que formen part del segle XX, on de fet es produeix el debat entre les diverses postures tan a Barcelona com a Madrid. De la banda catalana i de la banda espanyola. Un debat territorial que ha tingut moments de discussió, però també d’entesa i solidaritat. Safont explica que la hostilitat té moltes ressonàncies en el passat i la proposta catalana ha canviat. L’escriptor assegura que si abans hi havia moments d’integració i entesa, a dia d’avui, l’objectiu és crear un estat propi i abandonar espanya.

Safont ajuda a la comprensió dels diferents autors, aporta una explicació de tots els pensadors i la seva evolució ideològica i política. De fet, la intenció és contextualitzar els textos. El llibre, publicat al febrer, compta amb el pròleg de Jose Antich.

Informa: M. Rodríguez