El Museu de Mataró convida a viatjar al passat romà de la ciutat

‘Iluro, ciutat romana’ és una exposició que permet conèixer com era la ciutat de Mataró en l’època dels romans. La mostra, dividida en cinc àmbits temàtics, convida a descobrir de primera mà la ciutat d’Iluro amb totes les evolucions que s’han descobert els últims anys gràcies a les excavacions més recents. Estel Batayé, informadora del Museu de Mataró, explica que la ciutat va ser fundada als anys 80 abans de Crist.

L’exposició exhibeix col·leccions amb les peces més destacades i també totes les noves adquisicions. Una de les referències és una làpida funerària de Lucius Màrcius Optatus, un alcalde de la ciutat. De fet, és en aquesta làpida on per primera vegada on es pot veure el nom d’Iluro. Entre les restes també hi ha el tresoret d’Iluro, una trobada de l’any 94 que consta de 19 monedes d’or d’època romana. Un dels conjunts més importants de tot l’estat espanyol que, a més, es conserva perfectament. La tercera gran peça és la Venus d’Iluro és trobada a les termes romanes de Can Xammar.

Una ciutat que va viure un moment econòmic bo gràcies al vi. Segons expliquen des del museu, es dedicava també al comerç i per això va ser una ‘metròpolis’ important. Aquest exposició, ‘Iluro, ciutat romana’ es pot veure a Can Serra, el museu de Mataró, que compta també amb l’exposició ‘Mataró, ciutat Mediterrània’, dos eixos temàtics, també des de l’edat medieval i moderna fins als nostres dies. que permeten explicar els diversos projectes de recerca i conèixer la nostra història.

 

Informa: M. Rodríguez