El mataroní Xavier Alarcón guanya la 64a edició del Premi Iluro

L'historiador ha presentat un treball sobre el castell de Mataró. El premianenc Ramon Coll ha rebut un accèssit pel seu monogràfic sobre la cova de Les Encantades de Montcabrer

Un treball sobre el castell de Mataró, de l'historiador mataroní Xavier Alarcón, ha guanyat la 64a edició del Premi Iluro de Monografia Històrica. L'arqueòleg premianenc Ramon Coll també ha estat reconegut amb un accèssit pel seu treball sobre el santuari ibèric de la cova de Les Encantades de Montcabrer.

Sota el títol "Història del castell de Mataró i dels seus senyors feudals", Alarcón ha fet un treball dels primers 4 segles de l'existència del castell, quan englobava els termes de Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Llavaneres i Mataró.

Xavier Alarcón, guanyador Premi Iluro: "El castell va durar des del 1031 fins al 1419, quan Mataró deixa de ser una vila de propietat senyorial i s'integra a la corona. La fortalesa va ser destruïda a finals del segle XV pels mateixos mataronins que estaven farts de la torre com a símbol i la ciutat entra en una nova etapa".

Per la seva banda, Ramon Coll ha fet un treball amb un fort component arqueològic. La cova de Les Encantades és una de les que recull més restes arqueològiques de tota la península Ibèrica. Coll ha interpretat les troballes amb la història de les religions.

Ramon, Coll, accèssit Premi Iluro: "A la muntanya del Montcabrer hi col·loquen una creu perquè ha caigut una tempesta que - diuen les cròniques - els ha deixat pobres per molts anys. El capellà de Vilassar de Dalt envia una carta al bisbe demanat autorització per posar una creu".

L'obra guanyadora s'ha imposat a dos treballs més de recerca històrica que també s'hi havien presentat a banda de l'accèssit: un sobre els brigadistes i els refugiats a la capital del Maresme i un altre sobre la crisi baixmedieval al Maresme.

Presentació obra guanyadora 2022

Durant l'acte, també s'ha presentat l'obra guanyadora de l'any passat, 'El primer franquisme a Mataró, 1939-1950', un treball de Joan Giménez i Blasco sobre la postguerra. L'obra complementa un treball del mateix autor que va guanyar el 2018 amb el títol Mataró 1936-1945, de la revolució a la repressió.

Precisament, a l'Ateneu es pot visitar fins al 27 de novembre una exposició sobre el treball guanyador. La mostra inclou fotografies de l'Arxiu Comarcal del Maresme i del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró i la projecció del film 'Fiestas de Las Santas de Mataró en el año de la Victoria', rodat a Mataró el 1939, acabada ja la Guerra Civil.

L'exposició es complementa amb dues activitats. El dimecres 23 de novembre hi haurà una sessió/taller obert sobre identificació de fotografies, i el dijous 24 de novembre, una xerrada-col•loqui conduït pel mateix Joan Giménez Blasco.

Informa: B.Doñate/ J.Peñaranda