El mataroní Pere Mayans presenta a la seva ciutat "Les cròniques negres del català a l’escola"

Dòria Llibres va acollir dimecres la presentació de “Les cròniques negres del català a l’escola” de l’autor mataroní Pere Mayans. Un recull d’escrits de diferents àmbits on s’aprofundeix en la història de la llengua catalana i la seva comunitat lingüística des del vessant educatiu. Un dels temes més destacats de l’obra és la presència de la llengua catalana a altres estats com França o Itàlia al seu sistema educatiu, i com  simbolitza, segons l’autor, un destorb i com finalment la llengua majoritària del país acaba imposant-se.

L’autor s’ha centrat sobretot en l’àmbit educatiu, ja que és catedràtic de llengua i literatura catalanes i ex-cap del Servei d’Ensenyament del català a la Generalitat de Catalunya. De totes maneres, l’obra no només se centra a Catalunya sinó en el conjunt dels Països catalans i com la preservació d’una llengua minoritària com el català és essencial per garantir la seva continuïtat històrica. El llibre en qüestió és un encàrrec que l’editorial ‘Edicions 1979’ li va fer a l’autor amb motiu d’actualitzar un llibre aparegut a l’època dels 90 i que vol donar a conèixer els atacs que ha rebut la llengua catalana a l’escola.

Durant la presentació, l’autor va estar acompanyat de la professora de Lingüística de la Universitat Barcelona, Carme Junyet.

 

Informa: L.Fernández / M.Torres