‘El Maresme yeyé’ repassa les postals turístiques dels anys 60 i 80

Xavier Nubiola i Alexis Serrano mostren en un nou llibre la transformació turística de la comarca a través del moviment ‘yeyé’

Entre els anys seixanta i vuitanta el Maresme va viure una transformació turística important. El turisme de sol i platja era un reclam i això va propiciar canvis urbanístics, paisatgístics, econòmics i socials. A través de les postals creades per ser un pol d’atracció, en Xavier Nubiola i l’Alexis Serrano n’han fet un llibre. S’anomena ‘Maresme yeyé. La postal turística 1960’s – 1980’s’.

Alexis Serrano: 

“El franquisme va entendre que la postal era una manera d’enviar un missatge i un esquer per atraure nous turistes. Les postals tenen el tret diferencial de la imatge de sol i platja. Les postals dels pobles d’interior són més monumentals, però els de mar són de sol, platja, biquinis i algun topless”

El moviment ‘yeyé’ va arribar també a la comarca. Era una època on Els Beatles popularitzaven ‘She Loves You’ on a la tornada de la cançó es cantava el famós ‘ye-ye-ye’. El mateix any, la Concha Velasco cantava la que després seria tot un himne: ‘la chica yeyé’. Una revolució que, a través del turisme, també va marcar tot el Maresme i tota una generació.

Alexis Serrano: 

“En aquella època ‘yeyé’ significava tot el que era modern, anglòfil, era un element rupturista. Estàvem a l’Espanya franquista, però tot el que era en color i modern era ‘yeyé’. La gent no sabia anglès però tot havia de ser ‘yeyé’”.

Aquest dijous s’inaugura a Can Palauet una exposició que acompanya aquest volum i rep el mateix nom. La mostra ensenya els centenars de postals que també consten al nou llibre i algunes d’inèdites. De fet, el conjunt de la col·lecció que Xavier Nubiola ha cedit a l’Arxiu Comarcal, consta pràcticament 4 mil postals turístiques. A l’exposició, a més a més, també hi ha diferents elements de l’època: ràdios, tovalloles de platja, discos o algunes maletes que aboquen al record d’aquells anys.

Informa: M.Gómez