"El último morisco", novel·la ambientada a Las Alpujarras i Mataró

L'autor, Diego Ramos, narra la Guerra de Las Alpujarras, del segle XVI, amb un morisc de Granada i un cristià del Mataró medieval

Diego Ramos, autor de "El último morisco", als estudis de Mataró Ràdio
Diego Ramos, autor de "El último morisco", als estudis de Mataró Ràdio

Després de viatjar i viure a diversos llocs del món treballant d’executiu per una multinacional automobilística, Diego Ramos va decidir fa 12 anys formar-se com a escriptor i ara publica la seva primera novel·la. “El último morisco” és una novel·la històrica ambientada en el segle XVI durant la rebel·lió de Las Alpujarras, a Granada, quan la població morisca es va alçar contra el decret de Felip II que prohibia l’ús de la llengua àrab i la seva cultura i religió. Fent recerca del seu arbre genealògic, Ramos, nascut a França de pares espanyols i veí de Mataró des de 1974, topa amb una història relacionada amb el lloc d’origen dels seus pares a la província d’Almeria.

DIEGO RAMOS, autor “El último morisco”

El 1570, enmig de la Guerra de Las Alpujarras van agafar la gent d’aquest poble, que no s’havia rebel·lat, que eren camperols, i els van portar a Córdoba, fora del Regne de Granada. Jo, aquesta història, vaig pensar això és una barbaritat, com es va poder fer?. En el llibre desenvolupo les raons d’estat que fan que Felip II prengui aquesta decisió. Però el que em motiva principalment és, com es pot fer que gent que no ha fet res, gent que són de la terra, que eren espanyols en aquella època, els agafessin, els fessin fora de les seves terres sense cap justificació legal. Això em va revoltar. I vaig dir, aquesta història s’ha d’explicar.

Tot i que la història té lloc al regne de Granada, El Maresme també hi és molt present. Un dels protagonistes neix al Mataró medieval, acollit per una família molt humil. En el text hi surten noms com Sant Simó, Santa Maria, Mata o Burriac. El cristià mataroní Dídac comparteix protagonisme amb el morisc granadí Khalil.

DIEGO RAMOS

I em topo un dia amb la història que 1.500 catalans, liderats per un tal Antic Sarriera, van sortir d’aquí, en part del Maresme, i van anar a la Guerra de Las Alpujarras. Quan em trobo això dic: això és fantàstic. Això va fer que jo tingués amb aquesta novel·la dues trames. La trama que passa al regne de Granada i la trama que passa a Mataró. Per tant, hi ha dos protagonistes. Un que és el morisc i després en Dídac, que és el català, que anirà allà.

He disfrutat molt investigant quins eren els carrers que ja existien en aquella època, els llocs on la gent es trobava i com era la ciutat, que no només era el centre urbà, sinó que també hi havia Valldeix. També menciono Llavaneres, on es construïen galeres, menciono Argentona, les rieres, el turó d’Onofre Arnau, el castell de Burriac. He disfrutat molt esplaiant-me amb la geografia del Maresme.

La voluntat de Diego Ramos és convertir la seva novel·la en una pel·lícula o una sèrie de televisió.

La presentació de “El último morisco” té lloc aquest divendres a la Biblioteca Pompeu Fabra a les 7 del vespre.