El Foment Mataroní recupera la "Música dels Pastorets del Foment"

La “Música dels Pastorets del Foment” tornarà a sonar a Mataró molts anys després al Teatre Monumental. Així es va anunciar de manera oficial dijous en un acte al Foment Mataroní. Va ser precisament aquesta entitat qui durant als anys de la postguerra va contactar amb el músic mataroní Domènec Rovira per encarregar-li la creació de la música dels Pastorets que s’interpretaven al Foment. Rovira va traslladar la proposta al seu mestre de composició, Cristòfor Taltabull i d’ells va néixer l’obra que tornarà a interpretar-se el dia 21 de desembre.

Aquesta representació musical destaca per una peculiaritat i és que té dos títols: la “Música dels Pastorets del Foment” o el “Misterio de la Redención”. Originalment, l’obra va estar titulada i interpretada en català. En el moment que van volar-la registrar a la Societat d’Autors però, van haver-la de traduir sencera al castellà. L’any 1942 es va estrenar doncs en castellà i no va ser fins el 45 que el català va tornar a entrar en escena.

Els encarregats d’interpretar l’obra de Cristòfor Taltabull seran el Cor Ciutat de Mataró, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, la Coral Belles Arts de Sabadell i la Coral Regina de Manlleu, amb Josep Fadó com a tenor i Jordi Lluch com a director. En el procés de recuperació, ells han estat uns dels protagonistes indiscutibles. La seva tasca ha estat doble: refer les partitures de l’època i preparar l’actuació musical. 

La “Música dels Pastorets del Foment” s’estructura a partir d’un pròleg, tres actes i l’apoteosi, una estructura que recorda la d’altres representacions dels Pastorets. En aquest cas però, com es tracta d’una obra musical no escenificada, hi haurà una introducció que contextualitzarà les escenes i no es farà cap pausa entremig dels actes.

Informa: L.Sanmiquel / M.Castilla