El Dijous Llarder, un dels dies més viscuts al mercat de la Plaça de Cuba

El dijous llarder és un dels dies que més moviment porta al mercat de la Plaça de Cuba. Els imprescindibles: la botifarra d'ou, els llardons, la truita, les botifarres blanques o negres i les salsitxes. Gent gran però també més jove continuen amb la tradició de menjar aquests aliments coincidint amb la proximitat de Carnestoltes. Es tracta del dia que marca l'inici de les celebracions relacionades amb aquesta festivitat i marca una setmana en la que antigament es menjaven tots aquells aliments que quedarien prohibits durant la Quaresma. Algunes de les parades s’han anticipat al Carnestoltes i han començat el matí amb les disfresses posades. D’altres esperen a dissabte per mostrar les seves millors propostes. Un dels establiments més concorreguts és la parada Esperalba, que en dies com avui, però també fins dissabte, viuen amb un repunt especial de feina. 

Com dèiem, seguir la tradició de menjar botifarra d'ou, llardons i truites no té edat. Mataronins més grans però també més joves continuen amb aquests àpats propis del dijous llarder. De fet, en molts casos són els infants els que a través del què aprenen a les escoles fan que les tradicions i els àpats típics continuin vius a les cases de la ciutat. La proliferació d'opcions personals de dieta, com el vegetarianisme o el veganisme, poden allunyar el seguiment de tradicions com aquesta. 

Precisament en motiu  del dijous llarder, l’Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa passegen aquesta tarda el seu carro pels carrers més cèntrics de la ciutat. El carro reparteix truita i botifarra d’ou amb l’acompanyament musical d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Mataró.

Informa: C.Sánchez/J.Peñaranda

Tags: