El debat "Una festa viva" reflexiona sobre els 40 anys de Les Santes

Les Santes formen part de la identitat de Mataró. Un esdeveniment imprescindible al mes de juliol, no només pels mataronins i mataronines, sinó que la seva popularitat ha traspassat més enllà de la ciutat i la comarca. És precisament aquesta festivitat la protagonista de l'Exposició "[Re]construir la festa de Les Santes de 1979" exhibida a Can Marfà. A 4 dies per concloure, ahir es va organitzar un debat entre Lluís Hugas, geganter, campaner i membre de la Comissió de la Festa Major; i Cugat Comas, politòleg, periodista i persona vinculada a diferents entitats d'àmbit cultural. La idea era reflexionar sobre la festa de Les Santes durant aquests darrers 40 anys.

Hugas va explicar que la festa en època franquista era molt poc participativa. Durant la reconstrucció del Foment va començar a bullir l'olla i un grup de joves va plantejar unes Santes alternatives amb el lema "tothom per tothom". Al llarg d'aquests 40 anys la festa ha anat evolucionant. Un dels canvis més evidents, segons Comas, és el paper que la ciutadania juga dins la Festa Major. Fa 4 dècades l'Ajuntament, acabat d'estrenar, encarregava a una comissió ciutadana l'organització de les Santes. Una comissió que encara es manté formalment, diu, però que ha deixat d'existir.

De cara a un futur, Comas convida a les noves generacions a seguir treballant amb entusiasme, ambició i estima per a la ciutat, com ho van fer els de l'any 79. Creu que s'ha de seguir respectant la tradició de la festa, però tenint la ment oberta per crear i innovar.

L.Sanmiquel/ J.Peñaranda