Domènech i Montaner, un canetenc més

Una exposició del CEDIM recull la vinculació de l’arquitecte amb Canet de Mar, el poble on estiuejava i on va aportar dosis tant de modernisme com de modernitat

La mare de Lluís Domènech i Montaner era filla del Castell de Santa Florentina i la seva dona, tot i que vivia a Barcelona com ell, estiuejava a Canet de Mar. Com si hi estigués predestinat, l’arquitecte va acabar passant una bona pila d’estius a la vila maresmenca. Mostra d’això és la Casa Museu que duu el seu nom, la seva casa d’estiueig. Des de divendres s’hi pot visitar una exposició, organitzada pel CEDIM, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, que repassa la seva relació amb el poble.

Carles Sàiz, president del CEDIM i comissari de l’exposició: “Si la mare era de Canet i la dona hi estiuejava, Domènech venia cada estiu. Això cala perquè ell hi viu però també conviu amb la gent del poble i això estableix relacions que el fan un personatge molt proper. A ell li deien ‘senyor Lluís’ i el podíem trobar fent-la petar amb els pescadors de la platja de Canet, fent sardinada amb ells, o parlant de les estructures de les veles dels vaixells i equiparant-les amb estructures. També el podíem trobar pujant cap a Pedracastell.”

Aquesta proximitat s’acaba traduint també en un llegat arquitectònic a Canet. Edificis com l’Ateneu, la Casa Roura, la fàbrica Jover o el castell de Santa Florentina, una de les seves obres més importants pel que fa a dimensions. Però Domènech i Montaner no només va aportar modernisme al poble; també modernitat.

Carles Sàiz, president del CEDIM i comissari de l’exposició: “Ell és qui va proposar a l’Ajuntament de Canet que es fessin les primeres clavegueres del que avui dia és el centre històric del poble, o que totes les cases estiguessin obligades a connectar l’aigua corrent directament a la xarxa d’abastiment que havia començat a fer l’Ajuntament. Tot això genera una qualitat de vida per als canetencs des de les tesis de l’higienisme que Domènech sempre defensava”

Mostra d’això és que no hi ha cap edifici de Domènech i Montaner que no tingui bany. La seva faceta urbanista i higienista és només una part de tota l’empremta que va deixar, també més enllà de Canet. Una empremta que aquest 2023 es posa en valor amb l’Any Domènech i Montaner amb un bon feix d’activitats també a Barcelona, Reus i Comillas.

Gemma Martí, coordinadora del CEDIM, comissària de l’exposició i cocomissària de l’Any Domènech: “Tot plegat per reivindicar la figura de Domènech, que era universal i polifacètica. La vessant política, com a arquitecta, historiador i estudiós del patrimoni. Això és el que hem pogut anar veient fins ara amb tots els actes que s’estan fent en el marc de l’Any Domènech. Encarem l’últim quadrimestre amb més activitats”

El centenari de la mort de Domènech i Montaner coincideix amb el desè aniversari del CEDIM. Des del 2013 han publicat estudis, monografies i una revista semestral, la Domenechiana. Durant l’any també organitzen rutes i activitats pedagògiques al voltant de la figura de l’arquitecte.

Gemma Martí, coordinadora del CEDIM, comissària de l’exposició i cocomissària de l’Any Domènech: “Tothom ens deia que acabaríem de seguida d’estudiar Domènech i Montaner, però cada vegada que fem alguna cosa descobrim un nou Domènech. Per tant, no s’acabarà mai, perquè era un home tan polifacètic i que abastava tants camps, que no acabarem d’estudiar i descobrir nous Domènechs”

L’exposició ‘Domènech i Montaner: Modernisme i modernitat a Canet de Mar’ es pot visitar a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner fins al mes juny.