Cinc segles de tradició marquen la temporada de Passions

Les Passions de Catalunya, entre elles la de Mataró, es van donar cita dissabte al Palau de la Generalitat per presentar la temporada i per celebrar els cinc segles de tradició i cultura popular que representen. Quan arriba la Quaresma i, especialment, la Setmana Santa són desenes els municipis que acullen la representació dels últims dies de Jesús. Són espectacles teatrals que esquitxen el país i una mostra de cultura popular, àmpliament arrelada. De fet, aquesta és una de les reivindicacions que va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, durant l’acte celebrat a Palau. Durant la seva intervenció, Torra va reivindicar la “importància de la cultura popular com a element de cohesió social” i va celebrar els 500 anys de trajectòria. Al seu torn, la consellera de Cultura, Mariàngel Vilallonga, va afegir que les Passions, com els Pastorets, representen una gran escola de teatre arreu del país.

A l’acte hi van prendre part entitats que posen en escena Passions arreu de Catalunya, en el període de Setmana Santa. Entre elles, els Armats de Mataró que l’interpreten des de 1983. Venien a cobrir el buit generat per la desaparició de les processons de la Passió, al final de la dècada de 1960. Joan Rovira Viñas, president dels Armats de Mataró, apuntava al final de l’acte que pertànyer a la Federació de Passions de Catalunya els obre un camí important per a la difusió de la seva activitat.

La tradició d’interpretar la Passió es manté vigent del segle XV. A Mataró, els Armats la fan, actualment, al pati de l’Hort del Rector, un espai que permet una gran proximitat i complicitat amb el públic assistent. Es fan dues representacions durant els dies de la Setmana Santa mataronina.

 

Informa: C.Salad