Can Marchal acull una escultura en memòria a l’Helena Jubany

L’autor és l’artista Joan Solà que des del 2013 hi treballa. L’escultura representa l’Helena Jubany acompanyada de llibres, nens i el seu gos

L’Helena Jubany va morir el 2002 per causes que encara s’investiguen. El seu record, ben present a Mataró, ha portat l’artista Joan Solà a fer-li una escultura. L’ha situat al pati de Can Marchal, lloc on Solà hi té el taller i Jubany hi freqüentava amb el seu gos, la Puça, i tots dos, ara, estan esculpits en aquesta escultura en la qual també s’hi representen dos nens catalans, una marroquina, un xinès i un americà d’Haití, símbol de la globalitat del planeta. En un lateral també hi ha representat el volum que es va publicar a títol pòstum ‘Els cristalls de les terres del nord’ amb un recull de contes de l’Helena.

Solà va començar l’escultura el 2013, tot i que no va ser fins al 2016 quan la va instal·lar al pati davant del seu taller. Fa només pocs anys que l’Ajuntament va prendre partit i va demanar a Solà que l’escultura fos de bronze, fet que va provocar que en aquest últim any l’artista mataroní l’hagi hagut d’ampliar i passar del mig metre cúbic que feia l’escultura inicial, al metre cúbic que fa ara, quan porta exposada des del mes de maig al mateix indret.

Joan Solà, artista: “L’interior és tota amb fusta, amb arpillera, amb paper de diari i el guix és a sobre modelat. Un cop es té el guix el bronze es fa la capa de silicona i segurament tallen trossos per poder desemotllar, fan la fosa i tornen a afegir les peces, les solden i l’acaben".

Solà havia ideat l’escultura feta amb pedra ocre de siena, material que ell treballa molt sovint. De fet, dins el seu petit taller hi té alguns dels seus grans referents com en Jordi Arenas, que li va ensenyar, diu Solà, tot el que ell sap del món artístic. També hi té un gran llibre de Leonardo Da Vinci, qui li aporta molta inspiració.

La nova escultura de l’Helena Jubany ara haurà de viatjar fins a una empresa de fonadors de Lliçà d’Amunt per fer-la en bronze i aquest procés tampoc és senzill. Caldran ara més de 25 mil euros, que s’esperen aconseguir a través d’una campanya de micromecenatge que no trigarà a engegar-se.

Informa: M.Gómez