Cabrera de Mar farà un teatre nou a l'antiga Sala La Maresma

L'Ajuntament adquireix l'edifici i bona part del sector, propietat de la cooperativa La Guardiola. L'alcalde, Jordi Mir, anuncia que les obres de rehabilitació podrien estar enllestides a finals de l'any 2024

L'Ajuntament de Cabrera de Mar ja és oficialment el propietari de la Sala La Maresma, un antic cinema tancat des de fa gairebé 40 anys. L'objectiu és convertir l'edifici, situat al bell mig del poble, en una nova sala de teatre polivalent amb capacitat per a unes 200 localitats.

L'acord d'expropiació amistosa s'ha materialitzat després d'anys de converses amb la cooperativa La Guardiola, propietària fins ara de tot el sector, que mantindrà la titularitat únicament de l'immoble històric, que es troba a tocar de la sala.

Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar: Vam començar fa 6 anys els tractes amb la Guardiola, amb qui sempre ens hem avingut, però hi ha hagut molts tràmits pel mig de modificacions en l'àmbit urbanístic. Ara, per fi, van fer l'acte d'ocupació i pagament pel qual l'Ajuntament adquireix la propietat del sector de la Cooperativa a excepció de l'edifici històric, que continuarà sent propietat de la mateixa cooperativa. Això permetrà que l'Ajuntament disposi d'una sala de teatre polivalent, La Maresme, que es millori un sector al centre històric de Cabrera de Mar, que deixarà de degradar-se, i es recuperi la memòria històrica.

La inversió contempla, en aquesta primera fase, l'abonament de 618.000 euros per part del consistori a la cooperativa. Uns diners que l'entitat destinarà íntegrament a la rehabilitació de la seu històrica, que es troba també en mal estat.

Joan Bonamusa, president de la cooperativa La Guardiola: Com a socis, sap greu perquè perdem patrimoni a canvi d'uns diners intangibles, però també soc cabrerenc, i com a poble guanyem molt. La nostra entitat no té recursos econòmics per recuperar aquest espai i crec que l'Ajuntament farà bona feina.

El projecte inclou també la construcció d'una nova plaça i l'enderrocament dels immobles situats davant mateix de la Sala Maresma. Una renovació urbanística que ha de servir per dinamitzar socialment i econòmicament tot aquest entorn.

Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar: La plaça quedarà conjuntada amb la plaça del poble que la tenim darrere i també permetrà que aquest espai es converteixi en un centre de dinamització cultural i social. A més, està previst que a l'edifici de la cooperativa, un cop rehabilitat, al local de la plata baixa es pugui establir un tipus de local relacionat amb l'oci i la restauració.

El cost total de l'operació, incloent-hi l'expropiació, la recuperació de la sala cultural i la urbanització de la zona, es calcula que se situa al voltant d'uns 2,1 milions d'euros, que en finançaran en part amb una subvenció de la Diputació de Barcelona. A més de representacions teatrals, el futur espai escènic, que es podria enllestir a finals del 2024, permetrà disposar d'una programació estable de cinema i concerts a Cabrera de Mar.