Ca l’Arenas mostra l’Expedient 2619, l’art requisat de la Guerra Civil

El Museu de Mataró va rebre l’any 1944 i per part del franquisme dos lots amb obres de Masriera, Rusiñol o Galway i elements com monedes, medalles, gravats de Goya o dibuixos de Dalí

La Guerra Civil ho va aturar tot, també l’àmbit cultural i artístic. La història dels museus no s’entén sense que els elements requisats durant la guerra als particulars es dipositessin posteriorment, als museus i institucions. Un d’ells va ser el Museu de Mataró que ara, pràcticament 90 anys després d’aquell fet, exposa bona part dels dos lots que va rebre per part del franquisme: l’Expedient 2619. L’11 de maig de 1944 i el 2 d’agost del mateix any són les dates en què Mataró va rebre els dos lots plens de peces artístiques que s’havien requisat durant la Guerra Civil. Era l’Expedient 2619 i aplegava 57 obres, per una banda, entre elles signades per Masriera Rusiñol i Galway, entre d’altres, i 880 peces per l’altra, amb elements tan destacats com monedes, medalles, joies o obres d’art com gravats de Goya o dibuixos de Salvador Dalí. Quina importància té tot això? Ho explica l’historiador de l’art i comissari de l’exposició, Francesc Miralpeix.

Francesc Miralpeix, comissari exposició
La importància per nosaltres també és la traçabilitat històrica. Amb això el Museu fa un exercici de transparència tal com fan altres museus com El Prado, el MNAC o altres museus europeus. La idea de posar llum a la història és un element molt important. Des del punt de vista artístic hi ha de tot, hi ha obres d’artistes moderns com Vayreda, Alzines, Casas, Dalí o Goya o d’autors més reculats, que hi ha pintures d’autors anònims, però és un grup molt heterogeni. 

Fa més de vint anys que persones com en Miralpeix estudien i investiguen la procedència de les obres artístiques per conèixer i reconstruir la història, propietaris i autors d’aquestes peces d’art. Si una cosa els cridava l’atenció, llavors, eren les etiquetes de darrere els quadres. En els últims anys s’han descobert molts nous fons d’art, els arxius i els estudis han posat moltes peces sobre la taula que han permès traçar el camí i trajectòria de les obres. Tot un repte que continua realçant  els fons dels museus com el Museu de Mataró.

Francesc Miralpeix, comissari exposició
“Als museus els fons es conserven i es custodien, però és clar, són mecanismes per conèixer la nostra pròpia història. Qualsevol objecte artístic té un context, un sentit i una història al darrere a vegades a la mateixa pròpia obra però a vegades d’històries personals amb dolors o goig. Cada obra té una pròpia història al darrere i el que fem aquí no només és mostrar objectes sinó històries”.

Mataró és un dels municipis que encapçala l’exercici de transparència que s’està fent amb aquesta exposició que ara es pot trobar a Ca l’Arenas. S’anomena ‘Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró 1936-2023)’ i es podrà visitar fins a l’octubre.

Informa: M.Gómez