Accent mataroní a 'Alcarràs', guanyadora de l'Os d'Or a la Berlinale

Lluís Maymó és el cap d'il·luminació de la pel·lícula amb què Carla Simón ha fet història al Festival de Cinema de Berlín.

La badalonina Carla Simón ha fet història aquest dimecres a la nit a la Berlinale. La directora i guionista ha rebut l’Os d’Or, el màxim guardó del Festival de Cinema de Berlín, per una pel·lícula en català, ‘Alcarràs’. Un film que destaca per moltes coses: és una història local sobre la pagesia catalana, compta amb un repartiment d’actors no professionals, està rodada en català i, si filem més prim, en el dialecte de Lleida. Però també té accent mataroní. Lluís Maymó n'és el cap d'il·luminació. Va rebre el guió dos mesos abans del rodatge i de seguida va tenir clar quin seria el repte principal.  

Intentes transmetre la temperatura. Allà estan a 40 graus, treballant sota el sol i la feina que fan és molt dura. T'imagines una llum molt potent, sobretot càlida. El més difícil va ser treballar sota aquelles temperatures i triar els moments claus del dia en els quals la il·luminació fos dura i potent, perquè el que remarcaven al guió era que fos el més realista possible.

Tan realista, que els protagonistes de la història són persones que coneixen el territori a la perfecció. Maymó destaca que la clau d’’Alcarràs’ és, precisament, l’equip. O el que va acabar sent una família.

La primera vegada que vaig llegir el guió vaig pensar 'com ho farà tot això amb actors?'. Quan vaig començar a entrar en el projecte em vaig adonar que la Carla estava formant una família. Anava formant a persones i això es demostra a la pel·lícula. Eren gent d'allà, per això se sent tant la història. Crec que és un gran encert també que la parla sigui el lleidatà.

I potser per això no s’esperaven marxar de Berlín amb l’Os d’Or sota el braç. Però les bones crítiques i les sensacions van anar agafant forma fins a la gala. Aquest dijous es van llevar amb els mòbils plens de missatges i, de nou, amb la sensació d’equip.

Lluís Maymó no és l’únic mataroní que ha format part de la família que ha creat Carla Simón. L’ha acompanyat també Andreu Dorda, qui durant el rodatge va gestionar totes les accions relacionades amb la mesures Covid.

Informa: L.Cera