‘Els subversius’ arriba al Foment Mataroní

El Foment Mataroní va acollir divendres la projecció del documental ‘Els subversius’, una pel·lícula que narra la història de l’exdirector de Drets Humans de l’ONU Theo Van Boven, qui entre els anys setanta i vuitanta va investigar i denunciar les desaparicions massives durant les dictadures militars d'Amèrica del Sud i d’altres punts del món. Van Boven va ser, de fet, la primera persona que va revelar quins països estaven cometent tortures. I gràcies a ell, es va aconseguir que es canviessin les bases de la protecció dels drets humans. 

El documental detalla, entre d’altres, els casos dels desapareguts durant la dictadura franquista, tot afirmant que Espanya ocupa el segon lloc després de Cambodja pel que fa al nombre de desaparicions forçades. Un dels productors del film, Carles Pastor, i el seu director, Miles Roston, explicaven a Mataró les dificultats que van tenir per finançar-lo, precisament, per aquest motiu . 

‘Els subversius’ es va estrenar el 2018 amb la producció de Jenny Lundström, l’Institut Valencià de Cultura i À Punt. Després de projectar-se  a diferents cinemes i de quedar preseleccionat per als Gaudí, està previst que ara es pugui veure a Holanda, Irlanda, Austràlia i França i que arribi també al nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà, a través de la BBC Arabic.

Gràcies a la vinculació de Roston i Pastor amb el Maresme – tots dos viuen a Premià de Mar – el documental es projectarà els propers dies a diferents punts de la comarca, com El Masnou, on es veurà aquest dijous 12 de desembre.

Informen: B. Doñate / P.Villà

Tags: