‘Dones poetes de la Maresma’, la guia de les autores de poesia de la comarca

Emília Illamola i Queralt Morros signen una antologia de Voliana Edicions que recull la vida i obra de 107 dones poetes vinculades al Maresme

Falten pocs dies per a Sant Jordi i les llibreries ja comencen a omplir-se de novetats literàries. Una d’elles és l’antologia poètica amb esperit divulgatiu ‘Dones poetes de la Maresma’. El llibre recull la vida i obra de més d’un centenar d’escriptores nascudes al Maresme o bé vinculades a la comarca que haurien publicat poesia en català entre els anys 1900 i 2020.

L’antologia es divideix en dues parts. La primera inclou les entrevistes a catorze autores de poesia del Maresme, entre elles l’argentonina Lina Casanovas i la mataronina Lola Casas, i la segona recull la resta d’escriptores triades i alguns dels seus versos. Perquè s’entengui el context en el qual els haurien escrit, apareixen al llibre ordenades per dècades i encapçalades per una cronologia.

Les curadors del llibre, l’escriptora Emília Illamola i la periodista Queralt Morros, han explicat en el programa ‘El Mirador’ que el context és important, no només per entendre l’obra d’aquestes dones poetes, sinó també la seva selecció. I és que abans hi havia moltes poetesses que escrivien però que no publicaven. 

“La creença que no hi havia dones poetes al Maresme cau per terra amb aquesta antologia, perquè hem trobat 107 autores que van publicar”,  Emília Illamola

"La contextualització també ens ajuda a remarcar la potència literària de la comarca", Queralt Morros

‘Dones poetes de la Maresma’ està publicada per l’editorial argentonina Voliana Edicions. L’obra complementa una altra antologia maresmenca publicada el 2019 i amb un esquema similar: ‘Els poetes del Maresme’.     

Informa: B. Doñate / R. Casanova