3.000 persones reclamen llibertat pels presos polítics

LES ESTÀTUES DEDICADES A LA PRUDÈNCIA I LA JUSTÍCIA DE LA FAÇANA DE L'AJUNTAMNET HAN ESTAT ABILLADES AMB EL COLOR GROC ELEGIT PER DONAR SUPORT ALS PRESOS

Tres mil persones han participat aquest dissabte a la concentració per reclamar la llibertat dels presos polítics, en referència als presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, el vicepresident i diversos conselleres i conselleres de la Generalitat que es troben en presó preventiva sense fiança en presons de Madrid; alguns d'ells des de fa més de trenta dies. La manifestació ha estat convocada per Crida a la Solidaritat amb el suport d'Òmnium i l'Assemblea. Durant l'acte s'han llegit manifestos de suport als presos i s'ha cridat constantment "Llibertat!, Llibertat!". També hi hagut diverses actuacions, com la del cantautor Marc Ramia i la Coral Primavera per la Pau interpretant temes relacionats amb el motiu de la mobilització, com "Cap agressió sense resposta"; "El banderer de la pau", escrita pel grup Esquirols i dedicada a Xirinacs; o "El cant dels ocells". Molts manifestants portaven llaços o mocadors grocs, el color que s'ha triat per representar el suport als presos i la demanda de la seva posada en llibertat. També s'han desplegat diverses pancartes amb el lema "Llibertat presos polítics". En el torn dels parlaments s'ha demanat als assistents que omplin els balcons amb llaços i banderes grogues per "manifestar el suport de la ciutat als presos". També s'ha criticat al govern de Mataró i s'han escoltat crits de "Bote, dimissió!". Davant la porta de l'Ajuntament s'han situat els líders locals d'Òmnium i l'Assemblea, Carles Estapé i Jordi Tarragó, i també els caps dels grups municipals de CiU, Joaquim Fernàndez; ERC, Francesc Teixidó; i la CUP, Juli Cuèllar; així com diversos regidors i regidores d'aquestes formacions. Mentre que altres ciutats van fer aquesta manifestació dijous, a Mataró es va decidir aplaçar-la fins dissabte per la coincidència dijous amb una manifestació per la unitat d'Espanya que finalment va aplegar poc més de trenta persones. La concentració d'avui ha finalitzat amb els assistents interprentant l'himne nacional de Catalunya, "Els Segadors". L'acte ha tingut lloc a La Riera, davant l'Ajuntament.

Es dona la circumstància que poc després de finalitzar la manifestació de suport als presos, s'ha conegut la notícia de la mort del fiscal general de l'Estat espanyol, José Manuel Maza, a l'Argentina. Maza va ser l'encarregat d'anunciar en el seu dia les querelles de la fiscalia contra els presidents d'Òmnium i l'Assemblea, els membres del govern català i la mesa del Parlament.