La residència Mare Nostra, obligada a tancar

La Residència de la Fundació Mare Nostra ha de tancar les seves portes. Una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga l’Ajuntament de Mataró a anul•lar la llicència d’activitat emesa l’any 2010. La sentència respondria a una denúncia d’uns veïns contra la llicència de l’Ajuntament perquè no es correspondria amb l’ampliació i reformes efectuades a la residència l’any 2009.

Dijous Sant al vespre es va convocar una reunió d’urgència per explicar la situació als familiars de la residència. A finals d’aquest mes d’abril, pràcticament tots els avis ja hauran de ser fora d’aquest espai per a la gent gran. El mateix centre estaria realitzant gestions amb la Generalitat, l’Ajuntament i la direcció d’altres residències per distribuir els residents en altres centres. Segons ha pogut saber Mataró Audiovisual, els dos grups més nombrosos aniran a la residència de la Gatassa (unes 10 persones) i a una residència de Premià de Mar (pràcticament 30 residents). No es descarta que alguns residents ocupin plaça en altres residències de la capital del Maresme.

També s’estaria buscant una sortida pels treballadors de la Residència Mare Nostra, prop de trenta persones, que a hores d'ara viurien amb incertesa el seu futur. Una de les possibilitats seria que tinguessin feina en alguna de les residències privades que acollirien els residents sortints de la Mare Nostra. En aquest sentit, la direcció del centre hauria demanat a les direccions d’aquestes residències que tinguessin en compte els seus treballadors.

La residència privada va ser fundada per Maria Assumpció Clavell l’any 1981 i està gestionada per la Fundació Mare Nostra, una entitat sense ànim de lucre que repercuteix els possibles benefici en la millora del propi centre i de l’atenció als seus residents.

La residència està situada a L’Esplanada, davant el Convent de Les Caputxines. Un sector de veïns ha protestat històricament per l’existència d’aquesta residència, que en primer moment compartia espais amb la comunitat de veïns, com l’escala i l’ascensor. Quan l’INEM va deixar les instal•lacions de la planta baixa, la Fundació va adquirir l’espai i la residència va deixar de compartir accessos amb el bloc de veïns. Tot i això, alguns veïns van continuar amb les demandes fins que ara, la sentència del Tribunal Superior de Justícia faria que l’Ajuntament hagués de retirar la llicència i la Fundació no pogués fer front a les reformes  i canvis que suposaria l’adaptació a la nova situació.

La direcció del centre i es famílies i dels residents estan molt preocupades per aquesta sentència que posaria fi a un projecte de residència de proximitat. Patrons de la Fundació Mare Nostra han manifestat a Mataró Audiovisual la seva indignació per la situació creada i asseguren que la Fundació continuarà activa amb l’objectiu de garantir en un futur un projecte vinculat a l’atenció a les persones grans. I lamenten que no s'hagi pogut trobar cap solució tot i haver-ho intentat insistentment.

 

Informa: P.Andreu