L’altre Nadal, el que viuen els mataronins amb menys recursos

És complicat saber el nombre exacte de famílies mataronines que viuran amb dificultats aquestes Festes de Nadal. Però podem fixar-nos en la mitjana mensual de famílies ateses per L’Entorn, el centre de suport alimentari de Mataró: el novembre passat, va atendre 900 famílies, això és unes 2.800 persones. Per a una capital de comarca com Mataró, amb 127.000 habitants i 48.000 famílies registrades, la xifra és important. Amb tot, des de L’Entorn recorden que el nombre podria ser superior, ja que aquest centre que gestionen Creu Roja, Càritas i l’Ajuntament té una capacitat per atendre 10.000 persones. El coordinador de la Creu Roja a Mataró, Santi de Arcos, destaca que la baixada de l’atur o la creació de la Renda Bàsica Garantida han estat factors determinants en aquest fet.

Quan s’apropa el Nadal, a L’Entorn augmenta l’activitat. I no només pel que a fa als subministrament d’aliments. Des de Càritas, Jaume González recorda que l’Entorn és molt més que un “supermercat” per a famílies necessitades. Tots aquells que arriben al centre per “comprar aliments” amb els punts que els donen a Serveis Socials reben un suport emocional i una orientació que els ajuda d’una altra manera, ja sigui amb formació o en la recerca de feina.

Si L’Entorn funciona des del 2016, la Residència Sant Joaquim fa més d’un segle que treballa a Mataró per ajudar els més necessitats. El seu menjador benèfic, que gestionen les Filles de la Caritat, obre les portes cada dia per rebre sobretot gent gran sola, sense sostres o immigrants sense papers. Des de la fundació, consideren que un servei d’acollida municipal seria la solució a situacions com aquesta i d’altres, com l’ocupació  d’habitatges, com explica Sor Pilar Pila. 

Els col·lectius més vulnerables durant les Festes de Nadal són la gent gran i les mares soles amb fills. La Creu Roja, Càritas i la Fundació Sant Joaquim vetllaran per tots ells aquests dies, recollint aliments, roba i fins i tot joguines. Però la seva tasca no s’aturarà quan passin les Festes. La feina continua.

 

Informa: Betty Doñate

Tags: