Els panellets, el tradicional dolç de Tots Sants

Quan arriben aquestes dates és moment de panellets. Un producte típic de Tot Sants, que es pot trobar en les pastisseries catalanes. La massa es fa amb farina, sucre i ou, i després se li afegeixen altres ingredients com ara pinyons, coco, ametlla, confitura o xocolata. Les possibilitats són moltes i per a tots els gustos. Entre els que més demanda tenen hi destaquen sobretot els de pinyons, que no solen faltar a cap aparador, així ho explicava Teresa Graupera, una de les propietàries de Casa Graupera, a micròfons de Mataró Audiovisual.

Un dolç, que té el seu origen en les antigues ofrenes funeràries que es feien per Tot Sants. La llarga durada d’aquest aliment va relacionada amb el concepte d’eternitat, associat al record als difunts i a aquesta festivitat de l’1 de novembre. Una relació amb els orígens que s’ha trencat, per quedar-nos finalment amb la tradició de menjar panellets durant aquestes dates. El que si és manté és l’hàbit de fer panellets a casa, en família, o bé a les escoles.  

 

Informa: A.Gual/ J.Masriera

Tags: