450 expedients oberts en un any i mig per ocupació il·legal d'habitatges

Des del mes de juny del passat 2017, la Unitat de Civisme i Convivència de la Policia Local ha obert un total de 450 expedients en relació a l'ocupació de pisos, el que representa 184 casos més respecte l'última actualització de la dada el passat mes de maig. D'aquests, 120 han derivat en denúncies penals, en 198 s'han detectat casos de defraudació del servei elèctric, en 52 del servei d'aigua i en 5 del servei de gas. A banda de tots aquests casos detectats i sobre els que s'ha intervingut, aquesta mateixa Unitat, i gràcies a la col·laboració ciutadana, ha aconseguit frustrar un total de 67 ocupacions, que finalment han quedat registrades com a temptatives d'usurpació. Unes dades que es van posar al damunt la taula en la passada Comissió municipal per a la gestió del risc i la convivència derivada de l'ocupació d'habitatges, que serveix per avaluar en quin punt es troba aquesta problemàtica a la ciutat.

La Unitat de Civisme i Convivència de la Policia Local es va posar en marxa l’1 de maig de 2017 per donar resposta a conflictes de convivència i situacions d’inseguretat relacionades amb l’ocupació il•legal de pisos. Des d’aquest servei es vol donar suport i assessorament als ciutadans que es veuen afectats per aquest tipus de situacions, però també es treballa de forma preventiva per evitar ocupacions il•legals abans de que passin.

Una reunió a la que hi va assistir també el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio Naveira. Aquest va explicar als membres de la comissió com està influint a nivell judicial l’entrada en vigor de la Llei 5/2018, d’11 de juny, que ha permès agilitzar el procés de recuperació dels habitatges per part dels propietaris d’immobles ocupats amb l’anomenat desnonament exprés.

Informa:A.Gual