La Junta de Portaveus reivindica la sobirania de l'Ajuntament de Mataró

El Ple de setembre portarà a aprovació una declaració institucional presentada per VOLEMataró que defensa l’autonomia de l’Ajuntament de Mataró com a administració local. La declaració rebutja una disposició addicional de l’esborrany dels Pressupostos Generals de l’Estat, segons la qual els ajuntaments i les empreses públiques no podran contractar els treballadors de les concessions privades. És a dir, si es municipalitza un servei, els consistoris no podran incorporar els empleats que hi hagi contractats prèviament. El text ha estat aprovat a la Junta de Portaveus de dilluns passat amb el els vots favorables del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, la CUP i ICV-EUiA; l’oposició del Partit Popular i l’abstenció de Ciutadans i Plataforma x Catalunya.

L’esborrany dels Pressupostos d’aquest 2017 preveu que els consistoris no puguin incorporar els treballadors de les empreses concessionàries ni com a funcionaris ni com a personal laboral. Però també contempla que, si els treballadors s'incorporen a societats mercantils públiques en compliment, per exemple, d’una sentència, consti que són personal laboral de nou ingrés.

La portaveu  de VOLEMataró, Montse Morón, va explicar dimarts passat que la disposició addicional número 26 dels Pressupostos limita la sobirania dels ajuntaments, però també perjudica la municipalització d’alguns serveis. I va posar com a exemple el cas de Mataró Bus, un servei públic que depèn de l’empresa Avanza i que l’Ajuntament de Mataró estudia gestionar de manera directa.   

El Partit Popular ha estat l’única formació que ha votat en contra de la proposta de VOLEMataró. Segons el seu portaveu, José Manuel López, ho ha fet perquè cinc dels vuit punts de l’ordre del dia del Ple de setembre fan referència a actuacions del món local relacionades amb rescats econòmics per part del govern espanyol. Segons López, “parlar d’atacs a la sobirania” en una situació així ha de ser per “ignorància o d’hipocresia”.