Front comú per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball 

Després que la setmana passada la Fundació El Maresme es manifestés per demanar l’augment de la subvenció que reben, l’Ajuntament de Mataró s’ha posicionat ara i ha votat una Declaració Institucional per unanimitat amb l’objectiu de garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya com el que hi ha a Mataró. La pujada del salari mínim interprofessional a 900 euros aprovada pel Consell de Ministres el desembre passat, hauria d’anar vinculada a l’increment de les subvencions que reben aquests centres. Des de la Fundació El Maresme ja van alertar que la pujada calculen que és de més de 150 euros mensuals per cada un dels treballadors i que aquesta situació és inviable en aquests moments per les arques de l’entitat. De fet, els efectes d’aquest increment del salari podrien ser crítics al conjunt de Catalunya si no hi ha un recolzament per part de la Generalitat i, segons la Declaració Institucional mataronina, es podria posar en perill tot el model capdavanter en la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat a Catalunya.  És per això que l’Ajuntament ha demanat al Govern de l’Estat i al de la Generalitat que plantegin solucions ràpidament.

A Catalunya hi ha unes 47.000 persones amb discapacitat, de les quals 16.000 treballen a Centres Especials de Treball. Ara per ara els treballadors d’aquests centres tenen una subvenció del 50 per cent del salari per a cada una de les persones amb especials dificultats i d’un 25 per cent de les que tenen altres discapacitats. Unes ajudes que des de la Fundació El Maresme ja van avançar la necessitat que es mantinguin. Des de l’Ajuntament de Mataró també s’ha fet especial èmfasi en reclamar que les administracions acompanyin a les entitats que treballen en aquest àmbit amb tot el que requereixin i que es tiri endavant el model de Treball Protegit a Catalunya. 

L’Ajuntament de Mataró també s’ha compromès a actualitzar el preu del contracte del servei de neteja de parcs i jardins segons el nou salari mínim interprofessional.

Informa: M.Gómez i B. Doñate.