El Ple dóna suport al referèndum però Bote diu que complirà la llei

L’Ajuntament de Mataró ha aprovat donar suport a l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. El Ple de setembre va aprovar ahir una moció presentada per CiU, ERC-MES i la CUP on es demanava que l’alcalde, David Bote,  cedís espais municipals per fer les votacions. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de Convergència i Unió, ERC-MES, la CUP, VOLEMataró, i la regidora no adscrita. De la seva banda, ICV-EUiA es va abstenir de la votació i el PSC, el Partit Popular i Plataforma x Catalunya van votar-hi en contra. Ciutadans es va absentar en el moment de votar la proposta. Les formacions independentistes van reclamar als socialistes que facilitéssin la votació en senyal i mostra “de democràcia”. Amb la sala plena de pancartes adreçades a l’alcalde de Mataró, va pujar el to i la temperatura al Ple Municipal.

Els socialistes ja havien avançat que presentarien una esmena a la totalitat de la proposta en la que asseguraven que el govern d’Espanya i el de la Generalitat “no han pogut, no han sabut o no han volgut trobar un marc de diàleg, de respecte mutu i de punts d’entesa”  i que han buscat “la confrontació i la tensió permanent”. Els socialistes reclamaven que s’obrís un procés de diàleg urgentment per portar el procés a una situació d’entesa institucional i social i recordaven que “Catalunya és una nació i Espanya, més aviat que tard, serà Estat federal”, afirmació que va generar crits entre el públic.

A tot això, els socialistes van refermar el seu discurs en la legalitat del referendum. L’aprovació de la proposta va ser possible gràcies als vots a favor dels grups proposants però també els de Volem Mataró, la regidora no adscrita i l’abstenció d’ICV-EUiA . Ciutadans va decidir no posicionar-se i per això va abandonar el Ple durant la votació, seguint la línia que ha adoptat aquesta formació al Parlament de Catalunya durant l’aprovació de la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat.