La Vella Quaresma comença el seu regnat després de l'enterrament d'en Pellofa

Després de cinc dies de disbauxa, la ciutat de Mataró ha acomiadat aquest Dimecres de Cendra en Pellofa XLI, el Rei dels Poca-Soltes, i amb ell el Carnaval d’aquest 2019. Ho ha fet amb un acte singular de la seva tradició – i per cert, cada any més multitudinari - que serveix alhora per donar la benvinguda a la Vella Quaresma i al seny que representa. 

Molts mataronins han volgut donar l’últim adéu a l’autèntic protagonista del Carnestoltes, tant al consistori, on a primera hora de la tarda s’ha instal·lat la seva capella ardent, com al carrer, on cap a dos quarts de vuit, una comitiva funerària ha dut en Pellofa XLI fins a la Plaça de la Muralla. Allà, els seus orfes i d’altres personatges tradicionals del Carnaval mataroní, com els Botargues i els Vicis, l’han acomiadat amb la lectura del seu testament i el responsori d’un públic que aquests dies s’ha disfressat en el seu honor. Les autoritats civils, eclesiàstiques i militars han donat fe del seu comiat.  

Com és tradició, l’enterrament d’en Pellofa ha anat seguit d’una batalla entre els Vicis i les Velles per acabar amb la disbauxa a Mataró i donar la benvinguda a la Vella Quaresma, que simbolitza el temps que va des del Dimecres de Cendra fins a Setmana Santa. En total, set setmanes de dejuni i abstinència, segons la tradició catòlica, per poder rebre la Pasqua. 

La comitiva d’en Pellofa ha dut la Vella Quaresma fins a la plaça de la Peixateria i l’ha penjada dalt de tot, entre petards, bunyols i vi calent. Aquest diumenge, està previst que la Confraria de les Set Setmanes serri la primera de les set potes que té aquesta figura tradicional i que enguany mostra una obra de l'artista barceloní Eduard Alcoy, mort a Mataró l'any 1987, ciutat on es va establir el 1966. Comença ara el compte enrere per a la Setmana Santa.

Informen: B. Doñate i R. Casacuberta